Mesajul lui Maharishi – Paul Brunton, reprezintă viziunea clară asupra naturii eterne a sinelui individual, Atman, experimentată de Brunton alături de Ramana.
Paul Brunton a venit în India în 1930 în căutarea adevărului spiritual, ascuns de vechilor mistere.
În călătoria sa a întâlnit mulți yoghini și fachiri, însă căutarea lui spirituală a prins sens când l-a întâlnit pe înțeleptul de la Arunachala.
În această carte prezintă experiența sa fascinantă, cu toate evenimentele principale, ce l-au condus la întâlnirea cu Ramana Maharshi, făcând referire aici la trei capitole din cartea sa, India Secretă.
El descrie astfel:
„ Nu am să uit niciodată fascinantul zâmbet aducător de înțelepciune și pace, câștigate printr-o vastă experiență de viață. El a fost cel mai înțelegător om pe care l-am cunoscut vreodată.
Cuvintele lui pline de înțelepciune încă ard în memoria mea, ca o lumină sfântă, călăuzitoare. Cei mai mari filozofi ai Europei nu l-ar putea egala vreodată.
Fragment din cartea Mesajul lui Maharshi de Paul Brunton:
„Mă grăbesc înapoi în sală și mă așez cât mai aproape de canapea. Maharshi se întoarce imediat către mine schițând un zâmbet amabil.
Dintr-o datămă simt ușurat și încep să îi pun întrebări.
– Yoghinii spun că trebuie să renunți la această lume și să te retragi în solitudine în munți sau în păduri, dacă dorești să descoperi adevărul.
Așa ceva este greu de făcut în vest, căci viețile noastre sunt atât de diferite. Ești de acord cu ce spun acești yoghini?
Maharshi, cu o atitudine politicoasă, se întoarce către un discipol brahmin. Acesta din urmă îmi traduce răspunsul:
– Nu trebuie să renunți la o viață petrecută în acțiune. Dacă vei medita timp de o oră sau două în fiecare zi, poți să îți continui îndatoririle.
Dacă meditezi în maniera corectă, atitudinea mentală indusă va continua chiar și în timp ce muncești.
Este ca și cum ar exista două modalități de a exprima aceeași idee; atitudinea abordată în meditație se va exprima în activitățile tale.
– Și care va fi rezultatul dacă procedez astfel?
– Pe măsură ce continui, vei vedea că atitudinea ta față de oameni, evenimente și obiecte se schimbă gradat. Acțiunile tale vor urma astfel de la sine starea din meditații.
– Atunci nu ești de acord cu ce spun yoghinii? încerc eu să îl încolțesc. Dar Maharshi evită un răspuns direct.
– Omul trebuie să își abandoneze egoismul personal care îl leagă de această lume. Renunțarea la eul fals este adevărata renunțare.
– Cum este posibil să nu mai fii egoist dacă duci o viață a activităților lumesti?
– Nu există niciun conflict între muncă și înțelepciune.
– Vrei să spui că cineva își poate continua vechile activități ce țin de profesia lui, de exemplu, și în același timp să atingă iluminarea?
– De ce nu? Dar în acest caz ființa nu va mai crede că vechea personalitate face acțiunea, deoarece conștiința sa va fi transferată gradat până când se va centra în Acela care este dincolo de eul cel mărunt.
– Dar dacă o persoană muncește, va avea puțin timp pentru meditație.
Maharshi îmi răspunde imperturbabil.
– Ideea de a-ți face timp liber pentru meditație este doar pentru începătorii pe calea spirituală, răspunde el.
Un practicant avansat se va bucura tot mai mult de o beatitudine profundă, indiferent dacă este la muncă sau nu.
Atunci când este implicat în viața socială, mintea sa va rămâne detașată, în solitudine.
– Atunci înseamnă că tu nu predai calea yoga?
– Yoghinul se străduiește să își controleze mintea pentru a-și atinge scopul, la fel ca văcarul care împinge taurul cu un băț, dar pe această cale căutătorul convinge taurul ispitindu-l cu iarbă proaspătă.
– Cum se face aceasta?
– Trebuie să îți pui întrebarea: „Cine sunt eu?” Această căutare te va duce într-un final la descoperirea a ceva din tine care este dincolo de minte.
Rezolvă această problemă majoră și vei rezolva astfel toate celelalte probleme.